Dunitt – Leka

Dunitt
Spaserturer på Leka er spennende i ett flott kystlandskap. Ved siden av vakker natur og ett tilsynelatende uendelig hav er det en ting til man raskt legger merke til – gulfargen i fjellene. Spesielt fra vestsiden, og ikke minst i solnedgang.

Sagnet sier at den gule fargen på berggrunnen skyldes Lekamøya sin ville flukt fra Hestmannen. I en jakt sørover langs Helgelandskysten endte ferden her på Leka. Lekamøya tok et kjempehopp for å slippe unna, og landet på Leka. Uheldigvis snublet hun og mistet møssmørdunken som hun bar med seg. Møssmøret rant ut over fjellene på nordvestsiden av Leka. Derav den gule fargen på fjellene. Lekamøya kom seg til sørspissen av Leka før sola randt og de involvert i sagnet ble til stein og kan ses den dag i dag rundt om på Helgelandskysten.

Det er nok ikke smør som gir gulfargen, men heller bergarten på stedet som er forvitret og fått en gul hinne. Rett under overflaten er det en svært mørk og grønnlig bergart. Bergarten er en dunitt.

Dunitt er en dypbergarter som er dannet dypt nede i jorda, og som har kommet til overflaten ved bevegelser i jordskorpen. Hele 60 prosent av jordens overflate består av havbunnsskorpe, og når en bit av slik havbunnsskorpe blir skjøvet opp på land, kaller vi det en ofiolitt. Her på Leka har nettopp en slik havbunnskorpe blitt presset opp på land, og blitt tippet rundt. Dunitten er en del av Leka-ofiolitten som i sammen med Harzburgitten danner den nedre del av denne, i det som kalles øvre mantel. Vi er derved under det som kalles Moho-grensen som skiller jordskorpa og mantelen.

Stort sett hele vestlige Leka består av disse ultramafiske bergartene, mens det på den andre siden av øya er en rekke andre bergarter som har ett helt annet opphav enn å bli dannet under jordskorpa. Ett eksempel på det er konglomeratet fra Skeisneset.

Geologisk kalles gruppen av ultramafiske bergarter som inneholder vesentlige mengder med olivin (mer enn 60 %) for peridotter. Peridotten som består av mest olivin er dunitten.  Olivin er noe som utnyttes i og med det tåler høy varme, og i Åheim i Norge tas det ut en vesentlig mengde av dunitt til fremstilling av olivin.

Ultramafisk_2
FIGUR: Klassifiseringsskjema for intrusive ultramafiske bergarter basert på innhold av mafiske mineraler. Fritt etter IUGS.

MER:
SNL: Peridotitt
NGU: Olivin
Visit Leka: Jordens indre
Geobilder: Bergarter på Leka
SNL: Moho
Lekamøya
IUGS

N.0266 Dunitt, Leka

Siden Leka er så spesiell har øya selvfølgelig sin egen sang…

LEKA SANGEN
VED NORDSJØENS BRINGE DER LIGGER EN Ø
SOM BÅRET PÅ VINGER OMKRANSET AV SJØ
OM BØLGENE TRUER DER BYDES DEG HAVN
OG ØEN VI SKUER HAR LEKA TIL NAVN

LA SØRLENDING MENE HEROM HVA HAN VIL
FRA LEKNES TIL STENE VI VET HVA ER TIL
OG HUSEBYBAKKEN, SKEI, FRØVIKEN MED
HAUG, SOLSEM OG VÅGAN ER GODT OPPHOLDSSTED

ITU-REVNE FJELDE VI MØTER VEL SNART
SLIK BLE DE AV ELDE, DE HAR JO SIN ART
MEN SEINSTIND OG VATTIND STÅR KJEKT OVER SJØ
SAMT HÅRFJELDET, STØRVET OG VÅR LEKAMØ

OG SAGNRIK ER ØEN, KONG HERLAUG PÅ SKEI
HIT OFTE PÅ SJØEN FANT VEGVÆRING VEI
FOR HÅRFAGRE HARALD HER VAR GJESTEBUD
NÅR SAMLEDE HAN LANDET HAN OFTE DROG UT

JA LEKA BLANT ØER DU HEVDER DIN RANG
FRA FJELL OG TIL SJØER SKAL KLINGE DIN SANG
THI FOSTRET DU HAR DINE EGNE BARN SLIK
AT SANGEN DEN LEVER OG TONER OM DEG

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s