Harzburgitt – Leka

Harzburgitt
Hvordan ser jordskorpa ut egentlig. Det er faktisk fullt mulig å se i løpet av en gåtur – dersom du er på rett plass. Jordskorpa står nemlig på høykant noen steder, og danner noe som geologer kaller en ofiolitt. En av de mest tilgjengelige og unike plasser for en slik tur ligger her i Norge. Nærmere bestemt på Leka, Norges geologiske nasjonalmonument.

For omtrent 420 millioner års siden lukket havet mellom Nord-Europa og Amerika seg når kontinentene gled inn i hverandre og kolliderte. Kollisjonen dannet den Kaledonske fjellkjede i det som kalles den kaledonske fjellkjedefolding. Så, for omtrent 60 millioner år siden gled kontinentene fra hverandre. Men når det amerikanske kontinentet beveget seg tilbake skjedde det noe – deler av det amerikanske kontinentet ble liggende igjen i Norge, blant annet Leka. Og ikke nok med det – i forbindelse med foldingen og den påfølgende separasjonen ble Leka «bikket» over på siden og skjøvet opp slik at de nederste lagene i havbunnsskorpa hele 7 km nede i jordskorpa ble liggende synlig. Lekaofiolitten med sitt tverrsnitt av havbunnskorpa var ett faktum, og på denne kan man gå fra jordas indre og følge lagene oppover i det som tidligere var en havbunnsskorpe.

profilLEKAOFIOLITTEN: En komplett ofiolitt består av en bestemt sekvens av bergarter. Underst ligger ultramafiske bergarter fra mantelen, og opp til dyphavssedimenter. Figur fra NGU.

Aller nederst i ofiolitten ligger Harzburgitten. Den ble først beskrevet av Rosenbusch (1887) som en feltspatfri bergart sammensatt av olivin og ortopyroksen. Navnet har den fått etter forekomster i Harz-fjellene i Tyskland. Harzburgitt er en Peridotitt variant. Og Peridotitt er en gruppe av tunge dypbergarter som vesentlig består av olivin (mer enn 60 %). I denne gruppen ligger, ved siden av Harzburgitt også dunitt eller olivinstein (med mer enn 90 % olivin). I disse bergartene ligger også tunge mineraler som Kromitt.

MER:
SNL: Peridotitt
Visit Leka
NGU: Olivin
Wikipedia: Harzburgite

N.0267 Harzburgitt, Leka

2 kommentarer om “Harzburgitt – Leka

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s