Konglomerat – Leka

Konglomerat
Totalt forskjellige bergarter kan ligge side om side uten at man legger merke til det, og fra avstand ser alt helt naturlig ut i terrenget. Og er man ikke observant når man går forbi, eller vet det fra andre, er det ikke sikkert man legger merke til det. Dersom det ikke står en oppslagstavle om det da. Som det faktisk gjør her. Da forstår man at det her er snakk om bergarter som har helt forskjellig sammensetning, alder og opphavshistorie. Titter man så ned på berggrunnen ser man lett at det er klare forskjeller på bergartene her.

Dette er da tilfelle på Skeisneset nord-øst på Leka. Her ligger det ett konglomerat som består av sand, grus og runde steiner, opprinnelig avsatt som elvegrus i rolig vann. Konglomeratet ble avsatt på det som kalles Leka ofiolitten. Selve ofiolitten utgjør største delen av Leka, unntatt to mindre områder på østsiden av øya. Disse to områdene utgjør noe geologene kaller Skeigruppen.

Skeigruppen er en samling med forskjellige typer sedimentære bergarter som antakelig ble avsatt i den geologiske tidsalderen ordovicium, for rundt 470 millioner år siden. Underst ligger konglomerat og over følger sandstein og skifer. Ofiolitten som Skeigruppe-sedimentene ble avsatt på er 25 – 30 millioner år eldre.

Ved den kaledonske fjellkjededannelse, da Nord-Amerika og Europa kolliderte, ble sedimentene presset så dypt ned at økende trykk og temperatur omdannet sedimentene til sedimentære bergarter. Disse bergartene er også blitt foldet, noe som igjen viser at de sammen med ofiolitt-komplekset var en del av den kaledonske fjelkjededannelsen.

Skeigruppen_2

MER:
Visit Leka: Lekaofiolitten og Skeigruppen (pdf)
NGU: Skeigruppen
NGU: Leka ofiolittkompleks
Geo365: En reise til Jordens indre
SNL: Konglomerat

N.0268 Konglomerat, Leka

En kommentar om “Konglomerat – Leka

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s