Kalksilikatbergart – Forvik

Kalksilikat
Ved det nye ferjeleie i Forvik, på kysten i Nordland, ser man en flott skjæring ved gangveien bort til det gamle ferjeleiet. Ett bølget mønster viser at dette er en helt annen bergart enn Vevelstadgranitten som området kanskje er mest kjent for.

Det vi ser er en bergart som ikke er så mye beskrevet eller omtalt. Den har den litt spesielle betegnelsen «kalksilikat bergart». I NGU sitt geologiske kart over området står den omtalt som «Kalksilikatbergarter, bånda, brunrusta, og lys grå sandstein i veksling med grå kalkholdig skifer, lokalt med tynne lag av konglomerat».

Kalksilikat bergarten er en metamorf bergart som har utgangspunkt i en sedimentær, uren kalkstein. Når den urene kalksteinen havner i en kontaktsone med intrusive dypbergarter kan den bli omdannet til en kalksilikat bergart. Den intrusive bergarten i dette tilfelle er Vevelstad-granitten som derved har deltatt i formingen av kalksilikatbergarten her til dagens resultat.

Generelt sett vil en kalkstein som blir utsatt for metamorfose bli omdannet til en marmor. Bergarten her ble ikke til en marmor, men til en kalksilikat bergart. Ofte vil slike bergarter bli omtalt som nettopp en marmor, som eksempelvis en silikatmarmor. Det er ikke uvanlig i steinindustrien å forenkle antall bergarter i salg, og flere bergarter er solgt som marmor, både internasjonalt og også her i Norge (for eksempel Hovet marmor).

En kalksilikat bergart består av minst 50 prosent av ett eller flere kalsiumrike mineraler samtidig som de har under 5 prosent karbonatmineraler.Skjema_2
Figur: Inndeling av bergarter med mer enn 50% karbonat og kalksilikat mineraler. Fritt etter British Geological Survey.

Bergarten inneholder også noe kis – og som så mange steder i Norge mot slutten av 1800-tallet ble det også her i området skjerpefeber. Det var jakt etter edelmetaller inkludert gull. Blyglans, sink, magnesium og molybden ble forsøkt utvunnet, og på 1930-tallet drev blant annet ett fransk selskap prøvedrift etter bly og sink i området. Men det er en annen historie.

MER:
SNL: Kalksilikatbergarter
NGU: Mineraler i området
NGU: Råstoffundersøkekse i Nord-Norge (pdf)
Skjerping i Vevelstad

N.0274 Kalksilikat, Forvik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s