Dunitt – Åheim

Dunitt – Olivinstein
Dunitt eller olivinstein er en dypbergart som hovedsakelig består av mineralet olivin. Mer nøyaktig, for å kalles olivinstein (dunitt) må bergarten inneholde minst 90 % olivin. Sammen med olivin kan det være mindre mengder ortopyroksen, hornblende, kromitt og andre mineraler.  Olivinstein er av flere grunner også geologisk interessant fordi den er dannet i Jordens mantel. Dunitten er i fra grunnfjellet, prekambrium.

Olivin er regnet som et meget miljøvennlig mineral. Det er et av Norges viktigste industrimineraler, og Norge har så mye som halvparten av verdensproduksjonen av olivin. Knust dunitt kan med fordel anvendes som formsand i støperier, da den ikke forårsaker silikose. Bergarten brukes også til fremstilling av ildfast stein, som slaggdanner i stålindustrien. Store brudd er i drift i Nordfjord på Sunnmøre (tidligere A/S Olivin, fra 2003 North Cape Minerals). I tidligere tider ble olivinstein også brukt som bryne og slipestein.  Smykkesteinsvarianten kalles peridot.

Navn etter Dun Mountain, New Zealand.

MER:
NGU: Forekomstområde 1511 – 301
NGU: Dunitt
SNL: Dunitt
Wikipedia: Dunitt
Geo365: Dunitt
Møre og Romsdal: Åheim

PN.0055_Dunitt

En kommentar om “Dunitt – Åheim

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s