Gneis – Øye

Gneis
Fjellgrunnen på Sunnmøre er for det meste metamorfe bergarter. Dvs. bergarter som oppstår under stort trykk ved at sedimentære (lagvise løsmasser) og eruptive (smeltemasser) blir omdannet til metamorfe bergarter. Mest utbredt er bergarten granittisk gneis med mineralene feltspat, kvarts, svart glimmer og amfibol (hornblende).

Dannelsen av Sunnmørsalpene er et resultat av særlig fire forhold: de harde grunnfjellsbergartene som danner berggrunnen i området, strukturen i berggrunnen skapt av foldingen i kaledonsk tid (kaledonske orogenese), en betydelig heving av vestre del av den skandinaviske landblokken i sen tertiær tid, og ikke minst en kraftig iserosjon gjennom flere istider i de siste rundt 900 000 år.

MER:
Geo365: Gneis
Wikipedia: Sunnmørsalpene
SNL: Sunnmørsalpene

PN.0056_Gneis-Slogen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s