Gabbro – Kråkenes

Gabbro – Kråkenes
Ytterst på Vågsøy ligger Kråkenes, alltid klar til å stagge Stadhavets ville herjinger. I tillegg huser neset Kråkenes fyr som ligger spektakulært til ut mot havet.  Selve Kråkenes består av gabbro og gneis som hovedbergarter.  Begge sterke bergarter som danner grensen mellom hav og land.

Kråkenes ligger som en del av den vestlige gneis regionen i Norge som er et resultat av den kaledonske fjellkjede dannelsen.  Dette førte til en kraftig metamorfose der de fleste bergarter i dette området ble omdannet til gneiser eller eklogitter. Det er imidlertid tre større områder i Ytre Nordfjord som har bevart sitt pre-kaledonske, vulkanske opphav.  Ett av disse områdene er Kråkenes. De to andre er  Flatraket og Ulvesund.

Gabbro benyttes om en stor gruppe av mørke dypbergarter, som gjerne er grovkornede der hovedmineralet er en kalsiumrik plagioklas. De forskjellige varietetene av gabbroene klassifiseres etter innholdet av de mørke mineralene augitt, hypersthen, hornblende og olivin. Se også gabbro fra Bitihorn, Vistdal og Krossbu.

Som kuriosa: I en annen ende av Vågsøy står kannesteinen som kjemper sin egen kamp mot havet og erosjon.

Kråkenes_2
Kart fra en studentfelttur 2007, Universitetet i Kiel

MER:
UiO: Gabbro – Kråkenes
IUGS: Andersen & Austrheim
SNL: Gabbro
Wikipedia: Gabbro

pn-0054-gabbro

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s