Ice green – Rennebu

ICE GREEN
Noen ganger finner man fremdeles plass til norsk naturstein i eksteriøret til nye bygg, selv om det er mindre vanlig enn «før i tiden». En av de store norske kulturbyggene fra nyere tid fikk også innslag av norsk stein. Dersom du besøker Operaen i Oslo er Ice Green fra Rennebu det første du møter når du går over broen til operaplassen. Den er benyttet på nord-veggen og i skvulpesonen mot sjøen. Når operaen ble bygget var også Ice Green med i konkurranse som «hoved-stein». Denne konkurransen vant imidlertid en italiensk stein, men det er en helt annen historie.

Forekomsten på Rennebu ble først drevet på i begynnelsen av 1900-tallet av jernbanen når denne ble bygget. Blant annet ble jernbanebrua over Orkla ved Innset (Bakken) laget med stein herifra. Etter ny prospektering på 1990-tallet kom regulær drift på forekomsten i gang i 2001. Som alltid når en bergart skal utnyttes som naturstein er blant annet sprekksoner viktig å få avklart. NGU gjorde en vurdering av ett par forekomster av trondhjemitt i området i 1991. Når det gjaldt Ice Green ble konklusjonen avgitt 1. september 1991 som følger: «Forekomsten til Rennebu Granitt ved Toset ser ut til å kunne gi god brytbar blokk med et utseende som vurderes som attraktivt av markedet. Beliggenhet og tonnasjer synes å være positive. Forekomsten anbefales av NGU».

Bergarten har som også nevnt av NGU, hatt andre navn, som Rennebu granitt. Dette er da en liten petrologisk «feil» da dette ikke er en granitt.

Ice Green er en hvit tonalitt, eller enda mer bestemt, en trondhjemitt.  Trondhjemitt er en lys jernfattig tonalitt bestående av mineralene plagioklas, kvarts og biotitt, og er utbredt i den kaledonske fjellkjede i Norge. Trondhjemitt hører hjemme i gruppen dypbergarter, som er magmatiske bergarter dannet ved størkning av steinsmelte dypt under jordoverflaten.

Trondhjemitter synes å høre hjemme i områder der en havbunnsplate presses ned i dypet og begynner å smelte. De kan være blitt til ved størkning av den først dannede smelten i oppvarmet havbunnsbasalt under en øybue eller en fjellkjede. De fleste trondhjemittene i Norge trengte frem som steinsmelter for 510-450 millioner år siden. Senere ble de skjøvet og noe omdannet under den kaledonske fjellkjedefoldningen.

Se også tonalitt fra Støren og Årdal. Og samlesiden for tonalitt.

MER:
NGU: Toset forekomsten
SNL: Trondhjemitt
NGU: Trondhjemitt
UiO: Fylkesstein Sør-Trøndelag 
Leverandør av Ice Green
Bergvesenet: Rapport BV 1298 (pdf)
GEO365: Mest italiensk – og litt norsk

IMG_4186

2 kommentarer om “Ice green – Rennebu

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s