Sognegranitt – Naddvik

Sognegranitt
Sognegranitten er en svært lys granodiorit, og er i noen sammenhenger også kalt trondhjemitt. Sognegranitten har karakter av å være et stort gangkompleks mer enn en sammenhengende kropp. Følgelig er den ganske inhomogen, der grenser mellom ulike granittfaser, inneslutninger av gneis og senere ganger er vanlig å observere. De beste variantene fra forekomsten er svært lys på farge og den «hviteste» av norske granitter og trondhjemitter.  Se også størengranitt, Ice green og samlesiden for tonalitt.

Sognegranitten ligger på begge sider av Årdalsfjorden og har blitt nyttet som naturstein på grunn av sin hvite farge.  Størst var driften i Ytre Offerdal, men også rundt Naddvik var det uttak av stein. Denne steinen er fra Naddvik.

Drift på flere forekomster i området foregikk mellom 1911 og 1972. På Naddviksiden lå det flere brudd langs en strekning på et par km. Langs sjøen er disse delvis ødelagt av veibygging på 1990-tallet. Forekomstens koordinat er satt i den antatt vestligste delen av området, i et brudd som ligger noe lengre oppe fra sjøen enn ellers vanlig. Bruddet befinner seg i bratt fjellskråning (30-40 grader), der det er drevet på terrengparallelle benker, fra 0.3 til 1 meter tykke. Det er drevet ned til 5-6 meter under terrengoverflaten.

Naddvik

Bryting av kvit granitt vest for Naddvik på 1920-talet. Ukjend fotograf.

MER:
NGU: Forekomstområde 1424 – 604 

N.0190 Tonalitt, Årdal

2 kommentarer om “Sognegranitt – Naddvik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s