Gabbro – Krossbu

Gabbro
Gabbro er en mørk, tung og grovkornet dypbergart som består av hvit plagioklas, svart pyroksen, amfibolitt og olivin. Diabas og basalt har samme sammensetning som gabbro, men er henholdsvis en gangbergart og dagbergart og derfor finkornet. Gabbro er derved det grovkornete motstykket av basalt. Gabbro, diabas og basalt avsettes i havbunnsskorpen. På grunn av teksturen på denne gabbroen er det naturlig å anta at dette er en metagabbro.

Gabbroen finnes blant skyvedekkene i den kaledonske fjellkjeden, der den danner høye fjell, som i Jotunheimen. Bergartene i Jotunheimen ble i hovedsak dannet i periodene Silur og Devon for ca 400 millioner år siden, som en del av den kaledonske fjellkjeden. Disse bergartene som tilhører Jotundekket, ble skjøvet over grunnfjellet som bare finnes flekkvis og langs kanten av fjellheimen. Den dominerende bergarten i Jotunheimen er gabbro. Jotunheimen har blitt formet slik den fremstår i dag, av den siste istiden for ca 9000 år siden.

MER:
SNL: Gabbro
Wikipedia: Gabbro

N.0191 Gabbro, Krossbu

2 kommentarer om “Gabbro – Krossbu

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s