Marmor – Dumdalen

Marmor
På vei over Sognefjellet kjører man igjennom en av Norges mektigste fjellområder. Området består blant annet av over 250 fjell på rundt 2000 meter eller mer. Veien skjærer mellom Jotunheimen og Breheimens storslåtte natur og er blitt en nasjonal turistvei. På grunn av veiens beliggenhet med høyeste punkt på 1430 moh er den nødvendigvis også vinterstengt. Med alle disse egenskapene burde vi kalle det vår egen route 55 (tett opp til route 66).

Så var det marmoren da…, rett ved Bøvertun, på vei mot Krossbu, ligger det en liten sidedal inn i Breheimen. Dette er Dumdalen med alle sine skjulte hemmeligheter. Dumdalen har fått sitt navn fra elven Dumma og kan tolkes enten som «den som buldrer» eller som «den stumme». Dette kan høres litt merkelig ut, men fakta er at denne elven både buldrer og er stum. At den buldrer med kraftig elvebrus er lett å forstå, og når elven til tider forsvinner inn i bakken blir den naturlig nok stum. I dalen har elven nemlig slipt ut spennende ganger og grotter i det kalkrike fjellet. Helt siden det lå tykk innlandsis over fjellet har elva Dumma trengt seg inn i sprekker i fjellet, og som over tid med sitt svakt sure vann løste opp og eroderte de svake og vannløselige bergartene.  Grottene og gangene får ulike former og størrelser basert på svakhetssonene og vannets vei.

Dette gir også et perfekt grunnlag for fantastiske turer i disse gangene/grottene, som kan utforskes både med og uten guide. Det er ikke mange slike i Sør-Norge, og disse ligger lett tilgjengelig ikke langt fra selve veien. Med masse folk som kommer er det viktig at man respekterer nasjonalparkens regler så området forblir en naturperle.

Eh, så var det marmoren da… marmoren i Dumdalen er en kalkspatmarmor.  Denne er i fra kambrium og ordovisium og ligger kun som ett tynt lag her i Dumdalen.

Dumdalen
Kart over nedre Dumdalen, Etter Mylroie & Lauritzen 1996.

For å lese mer om marmor i Norge, gå til samlesiden for marmor med mer beskrivelse og flere typer.

MER:
Dumdalen grotter 
Breheimen – Mørkrisdalen. Geologi og landformer, Høgskulen i Sogn-og Fjordane (pdf) 

N.0192 Marmor, Dumdalen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s