Fels – Rana

Fels – Rana
Som i all gruvedrift er det arbeid i og med stein som må til for å utnytte den ressursen man er på jakt etter. Det man vil ha er malm (fra norrønt malmr) som kan defineres som «en naturlig forekommende økonomisk brytbar konsentrasjon av mineraler som kan brukes til fremstilling av metall». Når man bryter malm er det en del av massen som tas ut som ikke er rik nok på metall. Dette kalles Fels som er ett tysk ord for grunnfjell. I gruveindustrien i Norge benyttes også betegnelse gråberg. Om en for eksempel driver bergdrift på en forekomst av jernmalm, vil steinklumper som ikke inneholder malm være uinteressante for videreforedling. Det er disse steinklumpene som kalles fels.  Denne felsen er i fra Rana Gruber, og er ikke malm-rik nok til at den blir utnyttet til metallproduksjonen.

Rana Gruber har sin drift i Dunderlandsdalen. Malmen i Dunderlandsdalen ligger i bergartene som trolig ble dannet på havets bunn for ca. én milliard år siden. Så kom den kaledonske fjellkjedefoldningen for 500-420 millioner år. Det nord-amerikanske kontinentet kolliderte med det europeiske og bergartene fra havbunnen mellom disse kontinentene ble skjøvet over grunnfjellet og dannet såkalte skyvedekker. De vanligste bergartene i skyvedekkene er glimmerskifer og marmor, mens kvartsitt forekommer i mindre mengder. Jernmalmforekomstene selv er således metamorfe, tidligere sedimentære bergarter. Gjennom foldeprosessen under den kaledonske fjelldannelsen ble bergartene og dens mineralportefølje utsatt for stress og re-krystallisering. Som resultat av dette fremstår hematittkrystaller som tynne flak som gjenspeiler en kraftig metallisk glans. Denne formen for hematitt er beskrevet som «Spekularitt» eller «jernglimmer». Magnetitt-krystallene i malmen er derimot i all hovedsak isometriske, delvis med former der krystallen viser sin egen form (idiomorfe).

Rana Grubers malmforekomster er spredt over et område på ca. 45 km2. Dagens gruvedrift er konsentrert om tre rike malmkonsentrasjoner ved Ørtfjell.

Rana - Jern_2
Fig. 1. Nøkkelkart over Dunderlandsdalen.
Jernmalmforekomster (iron ore deposits): 1. Bjørnå, 2. Fuglevik, 3. Vesteråli, 4. Finnkåtaenget, 5. Stensundtjern, 6. Ørtvann, 7. Ørtfjell, 8. Ørtfjellmo, 9. Nord-Dunderland, 10. Bjørnhei, 11. Nevernes, 12. Gløsen, 13. Lasken

Kuriosa: Dunderlandsdalen navnet er forholdsvis nytt. Dalen het tidligere Norddalen, men fikk nytt navne etter avisa Dunderlandsdølen som ble grunnlagt av Redvald Knudtson i 1902.

MER:
Rana Gruber
NGU: Geologisk beskrivelse av jernmalmfeltene i Dunderlandsdalen
NGU: Dunderlandsdalen jern
NGU: Dunderlandsdalen
Wikipedia: Gråberg
NRK: Metall fra malmgruvene
NFK: Geologi i Nordland
SNL: Idiomorf

PN.0228 Fels, Rana

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s