Magnetitt – Rana

Magnetitt – Rana
Magnetitt er ved siden av hematitt en viktig kilde til jern. Magnetitt er som i navnet magnetisk; faktisk det mest magnetiske mineralet som finnes på jorden i naturlig tilstand, og kalles også for magnetjernstein. Kjemisk formel for magnetitten er Fe3O4.

Denne magnetitten er i fra Rana Gruber, som fremdeles profitterer på investeringer gjort av «glødelampens far», Thomas Alva Edison. I 1901 ble datidens drift i Rana kjøpt av The Edison Ore Milling Syndicate. Edison ønsket å dra økonomisk gevinst av ett av sine rekord-mange patenter, magnetisk utvinning av jernoksider fra jernmalm. Investeringer for to-tre milliarder kroner i dagens kroneverdi ble gjort for å få dette klart. Dette kostet dessverre for mye for Edison, og det ble en komplett økonomisk fiasko, kanskje Edisons største. For å finansiere operasjonen måtte han selge sin aksjepost i General Electric. Og mens jernmalm-virksomhet hans fortsatte å smuldre steg og steg GE-aksjekursen, så her satsen han på feil område. Men som han etter sigende selv sa: «Well, it’s all gone, but we had a hell of a good time spending it.»

Edison-Ore-Seperation-Patent

Nye eiere til forekomsten kom på plass, og videre opp igjennom årene har eierskapet og drift av malmen fortsatt å skifte eiere. I dag er det Rana Gruber som driver forekomstene, og det er anslått at det fortsatt er jernmalm for ytterligere 150 år. Dagens drift er av enorme dimensjoner. Området det hentes malm ut fra er like stort som 3600 fotballbaner. Og i 2013 gikk det jernmalm tilsvarende 380 lastebillass fra gruven – et lass annethvert minutt. I tillegg til magnetitt utnyttes også hematitt her.

I Norge er ellers magnetitt også kjent fra skarnforekomster ved Arendal og i Oslofeltet.

Kuriosa om magnetitt, den finnes naturlig i menneskehjernen; teorien er at den skal ha betydning for langtids hukommelse – dessverre kommer det magnetitt til hjernen som ikke er naturlig også, og som man mistenker kan ha skadelige effekter nettopp på hukommelsen. Det er også en teori på at naturlig tilstedeværende magnetitt i hjernen også er viktig for menneskets evne til å orientere seg.

MER:
Rana Gruber: Magnetitt
Dagens Næringsliv: Svart hull, svart gull
Tikalon: Edison’s Iron Mine
EdisonMuckers: Thomas Edison Inventions
Engineering and Technology History Wiki : Edison and Ore Refining

PN.0227 Magnetitt, Rana

2 kommentarer om “Magnetitt – Rana

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s