Skrift-amazonitt – Tørdal

Skrift-amazonitt
De fleste som samler stein, samler egentlig på mineraler som jo er selve byggeklossene som utgjør bergarter. Mineralene består på sin side av enda mindre byggeklosser, nemlig grunnstoffene våre. Så når grunnstoffer bindes i sammen dannes mineralene. Av og til blander det seg inn små mengder av ett eller flere grunnstoffer som ikke er en del av mineralets «grunn-oppskrift», og derved oppstår en variant av mineralet.

Amazonitt er et eksempel på en slik variant. Den er en grønn variant av kalifeltspat, og er en amazonfeltspat, eller også rett og slett bare amazonitt. Grønn blir den av litt bly eller også vann i mikroklin strukturen. I Norge er amazonitt særlig kjent fra Evje, Tørdal og Sørfold. Og Tørdal ved Høydalen er et av de områder i Norge som står ut som spesielt spennende for mineral-samlere med over 45 forskjellige mineraler registrert. Her er det også oppdaget ett nytt mineral – tveititt, oppkalt etter området og finneren Johan Tveit.

Ok, så amazonitt er en variant av kalifeltspat. Hva da med skrift-amazonitten? Vel…, i  tillegg til at det dannes varianter av mineraler er det også mulig å finne strukturelle varianter av mineraler i sammen. Og da må vi se litt på hvor den er funnet, og da ikke hvor geografisk, men hvor i bergarten den ligger.

I grunnfjellet i Tørdal gjennomsetter granittiske pegmatittganger en eldre vulkansk-sedimentær serie. Opphavet til gangene er Tørdalgranitten, som er av svekonorvegisk alder (950 – 1.150 millioner år). Man antar at pegmatittene er dannet av høyt differensierte smelter og væsker fra granitten. De har funnet sin plass ved å trenge opp gjennom et stadig voksende sprekksystem i bergartene, og har på veien opp også reagert med disse.

Tørdal-kart
Kart over forskjellige type pegmatitter i Tørdal området (Tom V. Segalstad & Ted L. Eggleston. Mineralogisk-Geologisk Museum)

I pegmatitter kan man finne forskjellige soner. Noen av pegmatittene består av en tynn granittisk kant fulgt av en sone med regelmessig sammenvoksing av kvarts og feltspat før det går over i en kjerne av kvarts. Sonene med regelmessig sammenvoksing av kvarts og feltspat vil i visse snitt kunne minne som kileskrift-tegn. I Tørdal består denne sonen av den grønne amazonitten og vinklede «skjeletter» av grålig kvarts kjent som skrift-amazonitt.

Se også den «rene» amazonitten fra Tørdal og skriftgranitten fra Iveland.

Og for ordens skyld, en pegmatitt er en grovkornet bergart, vanligvis dannet ved krystallisasjon av vandige restløsninger som blir tilbake ved størkningen av et magma.  Disse opptrer i form av ganger og linser og inneholder mineralindivider med størrelse opp til flere meter. De deles inn i to hovedtyper, granitt-pegmatitter og nefelinsyenitt-pegmatitter. Navnet pegmatitt kommer forøvrig av gresk pegma som betyr binding, nettverk. Se gjerne pegmatittene fra Moss og Modum.

MER:
Pegmatitter
NAGS: Granittpegmatitter i Tørdal, Telemark (pdf)
NAGS: Pegmatittene i Tørdal, Telemark (pdf)
UiO: Jakten på pegmatitten
SNL: Skriftgranitt

N.0252 Skriftamasonitt, Tørdal

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s