Thulitt – Lom

Thulitt
Thulitten i Lom fra Søre Lia i Lom og ble oppdaget av Torgeir T. Garmo i 1971. Thulitt ble først oppdaget som små rosa flekker i skarnforekomster i Sauland, Telemark, for snart 200 år siden. Den ble gitt navnet Thulitt av svensken A.G. Ekeberg, etter Ultima Thule, det gamle navnet for Norge som ble brukt av greske sjøfolk for over 2000 år siden. Ultima Thule betyr egentlige ”den nordligste del av den beboelige verden”

Thulitt er en manganrik rødrosa variant av mineralet zoisitt. Typelokaliteten ligger mellom gårdene Kleppen og Øvstebø i Sauland, Hjartdal, Telemark, og den ble først beskrevet i 1820.  Thulitten blir av noen kalt Norges nasjonalstein.

Thulitt er alltid lyserød eller rosa, men er lysere eller mørkere avhengig av om den er sammenblandet med andre mineraler. Fargen varierer frå lys til mørk rosa, avhengig av hvor stort innholdet av mangan er. Thulitt opptrer i metamorfe bergarter og i mineralganger dannet ved lav temperatur og under nærvær av fritt vann. Thulitt finnes over hele Norge, men det er tre forekomster som peker seg ut pga. sin størrelse: Lom i Oppland, samt Leksvik og Lierne i Nord-Trøndelag. Alle tre ligger i prekambriske gneiser.

Se også thulittene fra ElverumOppdal og Leksvik. Eller på samlesiden for thulitt.

MER:
SNL: Thulitt
Wikipedia: Thulitt
Geo365: Thulitt
NGU: Thulitt
NAGS: Thulitt

pn-0134_thulitt-lom

3 kommentarer om “Thulitt – Lom

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s