Lindöit – Stabekk

Lindöit
Lindöit er en magmatisk gangbergart med en grunnmasse med minimum 5% kvarts (kvartsbostonitt) og samfaller mineralsk med Trachyt eller Rhyolith. Bergarten har fått navn etter Lindøya i Oslo-fjorden av Brøgger. Dette eksempelet er i fra Nordraaks vei på Stabekk.

«Af natronsyenit- (nordmarkit-) magma er fremgaaet sølvsbergit og gange af en lys gangbergart, som ledsager den, lindøit. (Merkeligt er, at man ved Sølvsberget har en sølvs bergitgang, der nordover gaar over til lindøit.»– Brøgger, 1894 (s31).

Mye av Brøggers berggrunnsgeologiske arbeider er konsentrert om Christianiafeltet, senere Oslofeltet, som han jobbet med i mer enn 60 år. Dets enorme og fargerike mangfold av magmatiske dypbergarter, gangbergarter og lavaer var allerede beskrevet, men han var den første til å gi systematiske petrografiske, petrologiske og tektoniske beskrivelser, inklusive detaljerte mikroskopi beskrivelser. Hans komplekse klassifisering innebar en rekke nye bergartsnavn som akeritt, groruditt, tønsbergitt, larvikttt og lardalitt (hvorav ingen lenger er offisielle bergartsnavn). Konklusjonen var at (mange av) bergartene var nær forbundet ved et felles «stammagma» og danner en kontinuerlig kjemisk serie (differensiasjonslæren, ikke ulikt utviklingslæren). Innbyrdes slektskapsforhold avsløres ved kjemisk/mineralogisk fellestrekk, som for eksempel et høyt natrium-innhold, spesiell feltspat. Han nærmet seg derved helt fundamentale og generelle spørsmål om dannelse av smeltebergarter.

Se også Sølvsbergitt og Groruditt.

MER:
NGU: Brøgger, 1894
UiO: Brøgger
Skan-kristallin: Lindöit
NGU: Egil Sæther
NGU: Permian sediments…. W of Oslo

pn-0135_lindoitt-stabekk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s