Thulitt – Leksvik

Thulitt
En av de største, kjente, forekomstene av thulitt i Norge er i Hindrem, Leksvik.  Thulitt er en tett, lyserød varietet av mineralet zoisitt, som er medlem av epidotfamilien. Thulitt har lyserød eller rosa farge. Av og til opptrer den sammen med en noe stekere rødfarget manganholdig epidot (piemontitt).

Se også thulittene fra Elverum, Lom og Oppdal. Se også fellessiden for thulitter.

Kurisoa: Hindrem er ei lita bygd mellom Leksvik og Vanvikan i Leksvik kommune. Ei stavkirke på Hindrem nevnes i Trondhjems reformats av 1589. Rundt midten av 1600-tallet ble det behov for å bygge en ny kirke, og i 1653 ble Hindrum kirke bygd. Denne stod til 1895 da den ble revet og soknet flyttet fra Hindrem til Vanvikan. I 2012 kom initiativet til å bygge en ny Hindrem stavkirke i mål, og kirken ble vigslet. Den nye stavkirken har beholdt det samme spiret som de to foregående kirkene har hatt, med årstallet 1653.

MER:
UiO: Fylkesstein Nord-Trøndelag
SNL: Thulitt
Wikipedia: Thulitt
NGU: Thulitt, Hindrem
Geo365: Thulitt
NGU: Thulitt
NAGS: Thulitt
Fosna-Folket: Thulitt

pn-0151_thulitt-leksvik

En kommentar om “Thulitt – Leksvik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s