Aventurin – Rygge

Aventurin
Aventurin er en variant av kvarts som forekommer massivt.

Kvarts kan ha en rekke varieteter etter farge og grad av krystallinitet. Vanligst er drøy, glassaktig kvarts og hvit melkekvarts. Blant de tydelig krystalliserte, som ofte benyttes som smykkesten, har man bergkrystall (‘dvergstein, dvergsmide’, som er fargeløs og gjennomsiktig), røykkvarts eller morion (brun eller brunsort), ametyst (fiolett), og citrin (gul). Alminnelig kvarts er halvgjennomsiktig eller ugjennomsiktig, grå eller hvit. Melkekvarts er hvite masser av kvarts, mens rosenkvarts har lyserød farge. Mer finkrystalliserte varieteter er agat , som har en båndet struktur, ofte med ringer, og kalsedon , krysopras , onyx, jaspis og altså aventurin. En ikke-krystallinsk (amorf) varietet, som også inneholder noe vann, er smykkesteinen opal.

Se også Aventurin fra Gol.

MER:
Wikipedia: Aventurine
NAGS: Kvarts
SNL: Kvarts
Wikipedia: Kvarts
UiO: Kvarts

pn-0150_aventurin-rygge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s