Drammensgranitt – Høibrudalen

Drammensgranitt (eller Røykengranitt)
Granitt er en magmatisk bergart som består av mer enn 35 % alkalifeltspat, mer enn 20 % kvarts, og mindre enn 35 % plagioklas. Andre bergartsdannende mineraler i granitt er glimmer (biotitt og muskovitt) og amfibol. I tillegg til hovedkomponentene kan granitt inneholde mindre mengder (0–5 %) av mineraler som magnetitt, ilmenitt, apatitt, pyritt, zirkon, allanitt og flere andre. Granitt dannes kun i kontinentskorpen og ikke i havbunnskorpen – bergarten er således et tegn på at funnstedet var fast land da granitten ble dannet. Røykengranitten er valgt til fylkesstein for Buskerud og er rundt 280 millioner år gammel. Mer nøyaktig er den en lys rød biotitt-granitt. Den er middels til ganske grovt kornet, hovedsakelig lyst brunrød, gråhvit, ofte med grønne eller hvite krystaller. Den består i hovedsak av alkaliefeltspat, biotitt, plagioklas og forholdsvis mye kvarts.

drammensgranitt

Drammensgranitt fra Spikkestad i Røyken.

MER:
NGU: Natursteinsmuligheter i Drammensgranitten
NGU: Granitt
NGU: Forekomstområde 628 – 604

pn-0121-drammensgranitt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s