Drammens granitt – Røyken

Drammensgranitten eller Røyken granitt er en rødbrun granitt, med mange mørkere røde og hvite flekker som finnes i Oslofeltet, og er en av Norges industrielt fem viktigste bergarter. Navnet kommer fra lokaliteten der det finnes store steinbrudd og granitten brytes til bygningsstein.  Drammensgranitten er en smeltebergart, dannet under jordoverflaten. Når de kommer lenger opp mot overflaten, blir det kaldere, og da eser de seg opp. Når de til slutt kommer opp til jordoverflaten, størkner de.  Bergarten er valgt til fylkesstein for Buskerud og er rundt 280 millioner år gammel. Mer nøyaktig er Røykengranitten en lys rød biotitt-granitt. Den er middels til ganske grovt kornet, hovedsakelig lyst brunrød, gråhvit, ofte med grønne eller hvite krystaller. Den består i hovedsak av alkaliefeltspat, biotitt, plagioklas  og forholdsvis mye kvarts.

Historisk sett har drammensgranitten vært en av de viktigste natursteinsprovinser i landet, mens produksjonen i dag er ganske beskjeden. De viktigste historiske bruddområdene var Hyggen, Røyken, Svelvik og Nedre Eiker (Solbergelva), hvorav driften ved Hyggen var av særlig stor betydning. Produksjonen hadde sin topp-periode i årene 1900-1914. Like før og etter 2. verdenskrig foregikk produksjonen i hovedsak i Hyggen-området før den ble nedlagt på 1960-tallet. Av produktene som ble framstilt var kai-, dokk- og bygningsstein de viktigste, men det ble også produsert gatestein og gravsteiner. Drammensgranitten er forholdsvis grovkornet og kvartsrik.  Dette gjorde den spesielt egnet til framstilling av spesialprodukter slik som cellulose-slipestein og syreheller. Syrehellene var et unikt spesialprodukt som drammensgranitten var spesielt egnet til, dvs. blokkstein til bygging av syretårn for salpetersyreproduksjon som ledd i framstilling av kunstgjødsel. Det var viktig at steinen var spesielt motstandsdyktig mot syreangrep over lang tid. Ved de gamle Rjukan  fabrikker (Rjukan I og II) var det i sin tid 72 syretårn – hvert er ca. 20 meter høyt og bygget av 200 syresteiner pluss steiner til bunn og lokk (total 200m3 stein per tårn). Syreheller ble også eksportert over hele Europa. I dag er bare ett av disse unike tårnene bevart.

Brudduttak foregår ved Spikkestad i Røyken. Se også Røykengranitten fra Høibrudalen.

MER:
NGU: Forekomstområde 627 – 604
Wikipedia: Røykengranitt
NGU: Granitt
Jogra: Røyken granitt

pn-0019_royken-granitt

En kommentar om “Drammens granitt – Røyken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s