Pelitt – Kragerø

Pelitt
Pelitt er ett tidligere navn på en migmatittisk granat-biotittgneis. Den har fine bånd i seg som har gjort at den har blitt vurdert av NGU i forbindelse med å finne potensielle steder for uttak av murestein.

Murestein utgjør grovt formatterte steinblokker som benyttes i tørrmurer av forskjellig slag. Flere bergartstyper benyttes til formålet, men helst de som lett kan spaltes i plater og rektangulære stykker. For god murestein er det viktig at bergarten har god kløv (kan splittes langs sjikt og lag) og at det er et gunstig mønster av vertikale sprekker vinkelrett på hverandre slik at naturen selv gir mest mulig pene og firkantete blokker som løsner når berget sprenges. De fleste gode muresteinforekomster i Norge finner vi i kvartsskifer, sandstein og da altså gneis.

Pelitten (det vil si gneisen) her er fra den vestlige utkant av industrifeltet ved Fikkjebakke vest for Tangen i Kragerø. Lokaliteten, som tidligere er beskrevet av Gautneb & Lund (2004), består av planfoliert migmatittisk granat-biotittgneis (pelitt) med tynne lag av amfibolitt. Sonen her er ca. 200 meter bred, men har enkelte partier med dårligere og grovere utviklet planstruktur. Rett sør for lokaliteten er det tatt ut en del stein, tilsynelatende i forbindelse med et planeringsarbeid, og deler av denne steinen kunne ha vært plukket ut som murestein. Foliasjonen heller ca. 60o mot SØ.

MER:
NGU: Rapport 2008_051
NGU: Rapport 2004.053, Gautneb & Lund
NGU: Gautneb
NGU: Murestein

PN.0020 Pelitt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s