Diorittisk gneis – Ørje

Diorittisk gneis
På Østlandet ligger det gamle bergarter som er en del av det norske grunnfjellet fra urtiden/prekambrium – eller sagt på en litt mer komplisert måte, ut i fra kronostratigrafi, proterozoiske bergarter. Som en del av dette, helt mot grensen til Sverige ligger de to geologiske enhetene Ørjemylonittsonen og Romerikskomplekset. Denne diorittiske gneisen er i fra Romerrikskomplekset.

Gneis er en metamorf bergart, det vil si at den er omdannet fra en annen eller flere bergarter, etter å ha vært utsatt for stort trykk og varme. Gneis inneholder derfor de samme mineralene som de bergartene den er dannet av. Hvis den har samme mineraler som dioritt (hornblende + plagioklasfeltspat), kalles den diorittisk gneis.

Utgangspunktet for denne bergarten er med andre ord en Dioritt (porfyritt) som er en magmatisk bergart, en dypbergart som består hovedsakelig av plagioklas, men også noe kvarts og biotitt.

MER:
UiO: Landformene i Østfold
Wikipedia: Proterozoikum
SNL: Prekambrium
NGT: Regional crushbelt, Ørje

pn-0122-diorittisk-gneis-orje

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s