Koloritt – Fauske

Koloritt
Koloritt er navnet på en glimmerholdig kalkspatmarmor som brytes på Leivset, litt sør for Fauske sentrum. Steinen består av vekslende, 2-10 cm tykke lag av røde, gule, grønne, svarte og hvite felt. Innslaget av glimmer gir steinen et vakkert glitrende preg. Forekomsten på Leivset er en del av den tykke marmorenheten som opptrer i Fauske-området. Den ligger litologisk under sonen med Norwegian Rose og hvit dolomitt i Løvgavlen.

Forekomsten er en av de viktige marmorforekomstene i Nordland med lang tradisjon for drift. Marmoren er på grunn av sine meget markerte, parallele bånd og spalter også kalt platemarmor. Også flere steder i Nordland finnes fargebåndet marmor, men den mest fargerike og regulær båndede varianten finnes altså på Leivset. Hovedmineralet i Leivset-marmoren er kalkspatt. I underordenet mengde opptrer dolomitt, kvarts, glimmer og kloritt. Lokalt kan en også se krystaller av mørk amfibol.

Noen korte eksempler på bruken av Leivset-marmor; gulvfliser i Nidarosdomens østkor (utført 1895-1902), diverse innendørs utsmykning Fauske hotell, Fauske Sparebank, Polarsirkelsenteret på Saltfjellet, Salten Kraftsamband og Fauske sykehjem. Videre er den brukt i flere bautaer som for eksempel på Polarsirkelsenteret og i minnebauta ved Fauske rådhus.

Fauske er viden kjent for sine marmorforekomster. Fra Fauske, inne i Skjerstadfjorden og nordover til fjorden Sørfolda, går det et 15 km langt, lavt eid, Fauskeeide (eid, opprinnelig betegnelse for et sted der en båtreise må avbrytes, slik at ferdselen må gå over land). Langs vestsiden av Fauskeeidet ligger den viktigste marmorforekomsten i Norge. Forekomsten består av kalkspatmarmor og dolomittmarmor i vekslende lag.

fauskeidet

Området har levert flere andre marmor-typer som naturstein som Norwegian Rose og Hermelin.

Les mer om forskjellige typer marmor i Norge også på samlesiden for marmor.

MER:
NGU: Forekomstområde 1841 – 613
NGU: Marble in the Salten region
Koloritt AS

PN.0080 Koloritt

2 kommentarer om “Koloritt – Fauske

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s