Norwegian Rose – Fauske

Norwegian Rose
Denne marmoren fra Fauske er en av Norges mest kjente bergarter, både nasjonalt og internasjonalt. Den har spennende og variert farge/mønster og god kvalitet og er noe som gjør den unik. Denne marmortypen finnes ingen andre steder i verden! Norwegian Rose er en kalkspat-dolomittmarmor.

Første gang marmoren ble beskrevet er fra tiden da Fredrik den femte regjerte over Danmark og Norge. I 1765 reiste efter kongens forordning en student ved navn Theodor Ziegler «gjennem Nordlandene for at opsøge mineraler. Han fandt og på Fauskeidet hele bergstrækningen mellem Tortenli og Tveraa fuld af ordinær marmor; især ved det sidste sted et lidet stykke saa fin og hvid marmor, som man faar fra Italien». Uttak av Norwegian Rose har sine røtter i Den Ankerske Marmorforretning som ble etablert i 1884. Bedriften utviklet seg til å bli en ledende produsent av naturstein. Oppbyggingen av marmorindustrien foregikk til langt ut i neste århundre. På det meste arbeidet 150 mennesker med marmor i Fauske.

Christian A. Anker ble født i 1840 på Rød i Halden. Han ble en betydelig foregangsmann i norsk industri, særlig i norsk tremasseindustri. Chr. Anker var en usedvanlig dyktig mann med stor virketrang. I begynnelsen av 1880-årene begynte han å interessere seg for steinindustri og kjøpte marmorforekomster i Fauske og andre steder i landet, bl.a. i Ofoten, på Tjøtta, i Porsgrunn og på Hadeland. Han grunnla selskapet Den Ankerske Marmorforretning som hadde til formål å utvinne og foredle norsk marmor.

For 530 millioner år siden var det veldig varmt i verdenshavene. Der levde et store mengder med plankton og andre organismer som var mat for skalldyr av mange slag. Når skalldyrene døde sank de ned på havbunnen der de med tiden ble dekket med slam. Ca. 30 millioner år senere ble den amerikanske kontinentalplaten presset mot den Europeiske kontinentalplaten. Dette skapte et enormt trykk og mye varme. Skalldyrene og slammet som lå på bunnen av havet mellom kontinentene ble transportert ned og under en av kontinentalplatene, presset sammen og varmet opp. Det enorme trykket forandret kalsiumet og andre mineraler til kalkstein og marmor. Denne prosessen kalles metamorfose som er gresk og betyr forvandling. Marmor som ble dannet i denne prosessen kalles derfor en metamorf bergart. Mineralinnholdet i steinen er det som har skapt de forskjellige fargene.

Området har også flere andre populære marmor typer, Hermelin og Koloritt. Og samlesiden for marmor med enda flere typer.

MER:
NGU: Forekomstområde 1841 – 612
NGU: Geologisk kart, Fauske
UiO: Fylkesstein
Norwegian Rose AS
SNL: Fauskemarmor
NGU: Marmor
Nordlandsmuseet: Historien til «Den Ankerske Marmorforretning» på Fauske (pdf)

PN.0081 Norwegian Rose

2 kommentarer om “Norwegian Rose – Fauske

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s