Hermelin – Løvgavlen

Marmor – Hermelin
Dersom du har fløyet fra Gardermoen har du kanskje lagt merke til den.  I hvert fall har du gått på den. Gulvet i avgangshallen på Gardermoen er nemlig belagt av denne grå-hvite marmoren fra Løvgavlen i Fauske.  Marmoren kalles Hermelin (også kalt Antique Foncé) og har vært utnyttet som naturstein siden 1890-tallet. Den er en del av den rike marmorforekomsten i Fauske.

Kommersielt kan man se hvorledes smak har endret seg siden slutten av 1800-tallet.  Fra NGU sin side om Fauskemarmor; «Det er interessant å merke seg hvordan marmoren ble priset i 1897: toppris (500 kroner pr kubikkmeter) var for hvit kalkspamarmor med grå ”skyer” (Antique Veiné – i dag kalles den Hermelin), deretter kom den gule Citron. Statuekvalitet av hvit dolomittmarmor var priset til 350 kroner, mens den vi kjenner best til i dag – Norwegian Rose – lå nesten lavest med kun 100 kroner. 100 år etter var situasjonen omtrent snudd på hodet!».

Hoved-mineralet i Hermelin er kalkspatt. De grå tegninger i marmoren skyldes et lite innhold av grafitt og den hvite delen i består av dolomitt.  I tillegg opptrer små mengder muskovitt og kvarts. I Fauske ligger det en rekke andre marmortyper lag i lag med et helt annerledes utseende. Blant annet typene Norwegian Rose og Koloritt.

Marmor-fauske
Fra NGU: J.H.L. Vogts gamle kart fra 1890-tallet som viser marmortyper og steinbrudd

Dannelsen av marmoren er resultatet av en komplisert prosess, eller rettere sagt et samspill av prosesser. Grunnlaget ble lagt under avsetning av konglomeratet for rundt 530 millioner år siden. Deretter ble disse avsetningene omdannet og deformert dypt nede i jordskorpa under den kaledonske fjellkjededannelsen, en møysommelig prosess som tok titalls millioner år.

Det er masse mer å lese om marmoren fra Fauske, og noen anbefalte steder er nevnt nedenfor.  Du kan også se enda mer om norske marmorer på samlesiden for marmor. God lesing.

MER:
NGU: Forekomst Løvgavlen (Antique)
NGU: Fauskemarmor
Naturstein i Nordland (pdf)
Norwegian Rose AS

PN.0229 Marmor Hermelin, Fauske

2 kommentarer om “Hermelin – Løvgavlen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s