Kalkstein – Kalvsjø

Kalkstein – Kalvsjø
I Lunner, mellom Roa og Jevnaker ligger det flere områder med kalkstein. Kalkstein er forsteinede rester etter marine organismer som koraller og pore-dyr som etter sin død sank til bunnen i ett grunt hav. De harde kalkrike skallene ble etter hvert begravd i havbunnen. Nye lag ble avsatt og tykkelsen på de overliggende massene økte. Økte gjorde også trykket og temperaturen i de kalkrike lagene, og sakte, men sikkert ble lagene sementert sammen og dannet kalkstein. Kalkstein er da naturlig nok en sedimentær bergart. Landheving har ført til at disse i dag ligger over havflaten.

Ved siden av å være en spennende bergart for å kunne finne fossiler, og at den også danner næringsgrunnlag for mange forskjellige plantearter, er kalkstein hoved-råvaren for produksjon av sement. Noe som også ble utnyttet i Lunner. Kalksteinen her dannet grunnlag for steinindustri i området med aktiv kalkutvinning i årene 1910-1971. Tidlig på 1960-tallet sysselsatte den 122 mennesker, selv etter at flere av kalksteinsbruddene var stengt. Kalksteinen ble knust og brent i kalkovner i temperatur opp mot 1000 °C for å utvinne kalsiumoksid. Kalkverkene på Lunner var en stund hovedleverandør av kalk på Østlandet, og ble blant annet brukt til byggingen av Oslo rådhus.

Det største kalksteinsbruddet lå rett øst for Kalvsjø. Kalvsjø kalksteinsbrudd var et 80×100 meter stort brudd som er drevet i to nivåer. Kalksteinen her hører til det geologene kaller Kalvsjøformasjonen, naturlig nok etter Kalvsjø. Kalksteinen er mørk grålig av farge, middelskornet og meget fossilrik. Forekomsten her er typelokalitet for Kalvsjøformasjonen.

N.0206 Lunner_kalkstein
Foto: Randsfjordmuseene

Se også kalkstein fra Oslo, Porsgrunn, Bekke, Sandvika. Og samlesiden for fossiler.

MER:
Kalvsjøformasjonen
NGU: Oversikt over kalksteinforekomster i GEOS-området 
Hadeland: Den glemte historien, del 1
Hadeland: Den glemte historien, del 2 
SNL: Kalkstein

PN.0206 Kalkstein - Kalvsjø

En kommentar om “Kalkstein – Kalvsjø

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s