Kyanitt – Selbu

Kyanitt – Selbu
Kyanitt er et mineral som opptrer i regionalmetamorfe bergarter, og er et aluminiumsilikat Al2SiO5.

Kyanitt er ett vakkert mineral – navnet har den fra det greske ordet «kyanos», som betyr «blå». Blå er naturlig nok den vanligste fargen på kyanitt, selv om den også finnes i andre farger. Det er jern som gir blåfargen. Mineralet danner bladstruktur på krystaller med triklin symmetri og har en hardheten på Mohs skala som varierer fra 5 langsetter krystallen til 7 på tvers av krystallen.

Mineralet brukes som edelstein, men er også kjent for sine ildfaste egenskaper og også som ett sterkt mineral. Dette gir den ett bredt bruksområde rundt materialer som må være varmebestandige og den benyttes både i tennplugger og i ildfaste og keramiske produkter, inkludert porselensvasker og servise.

Kyanitt er et mineral vi finner mye av i Norge, og spesielt rundt Selbu er det noen veldig flotte kyanitter med tydelig bladstruktur. De fleste fylker har forekomster av mineralet, som i Akershus der den er kjent på Nesodden.

MER:
Forskning.no: Kyanitt
SNL: Kyanitt
NGU: Kyanitt
Mindat.org: Kyanitt

PN.0221 Kyanitt, Selbu

En kommentar om “Kyanitt – Selbu

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s