Suevitt – Nes

Suevitt – Nes
Et inferno av glødende lys over himmelen, skremmende dommedagshvin med ett påfølgende drønn og en enorm ugjennomtrengelig stadig voksende støvsky. Slik kan vi forsøke å forestille oss at det var for ca. 546 millioner år siden når en meteoritt traff det som nå er kjent som Gardnos krateret.  Meteoritten traff bakken i en enorm fart beregnet til 72.000 km/t og endret grunnen til det ugjenkjennelige.  Gardnos er kanskje det mest kjente stedet der dette har skjedd i fastlands-Norge, selv om også Ritlandskrateret i Rogaland vitner om en tilsvarende hendelse.

I forbindelse med det voldsomme meteoritt nedslaget i Gardnos ble berggrunnen som asteroiden traff omvandlet til det som i dag er kjent som Gardnos-breksjen.  Ved sjokket av kollisjonen (sjokk-metamorfose) ble mye knust og smeltet stein kastet ut av krateret. Noe falt tilbake og la seg som et lag av smelte over breksjen.  Denne nye massen er i all hovedsak klastisk, det vil si den består av fragmenter fra andre bergarter, alt i fra bruddstykker til små korn. Denne blandingen dannet en ny bergart, suevitt. Dette er en sjelden bergart som bare finnes i meteorittkratre. Navnet kommer etter «suevia», det latinske navnet på Schwaben i Tyskland, hvor denne type bergart først ble beskrevet.

Både Suevitten og Gardnos-breksjen er bergarter som dannes i forbindelse med ett meteoritt nedslag, og slike kalles med en fellesbetegnelse for nedslagsbergart eller litt mer vitenskapelig, impaktitt.

MER:
SNL: Suevitt
Wikipedia: Nedslagskrater
Geo365: Gardnos-meteorittkrater
NAGS: Gardnos (pdf)
Meteorittparken

N.0188 Suevitt, Gardnos_2

En kommentar om “Suevitt – Nes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s