Gabbro – Bitihorn

Gabbro – Bitihorn
Rundt om i Norge er det enkelte fjell som står seg ut i forhold til andre, og blir kjente landemerker. Bitihorn er ett slikt fjell som med sine 1607 moh. er lett gjenkjennelig for all som besøker eller passerer Beitostølen.

I tillegg til å være ett landemerke er Bitihorn også ett fjell som er enkelt å komme til topps på, og er vel verd en tur med en god utsikt over Valdres og Jotunheimen som belønning. Det enkleste er å bestige Bitihorn dersom man kommer nordfra.  På sørsiden derimot er det litt røffere. Nettopp i dette terrenget på sørsiden og opp til Bitihorn trente også tyske og østeriske alpejegere under andre verdenskrig.  Dette da de hadde behov for å trene i tøffe fjellforhold som forberedelse til planlagt krigføring i Kaukasus fjellene i forbindelse med viktige oljekilder der. Fremdeles er det spor igjen etter denne treningen i fjellsiden.

Bitihorn
Velkjent profil på Bitihorn

Uansett, Bitihorn ligger i utkanten av Jotunheimen i Valdres.  Fjellet består av pre-kambrisk gabbro som ble skjøvet over yngre prekambriske sandsteiner som ligger nedenfor Bitihorn.  Over-skyvningen skjedde da to jordplater kolliderte under den kaledonske fjellkjeden i slutten av silur for om lag 415 millioner år siden.  Jordplatene er kjent som Laurentia (Nord-Amerika) og Baltika (Europa). I forbindelse med denne kollisjonen ble det dannet skyvedekker som egentlig er gigantiske blokker av bergartsmasse opptil mange tusen kvadratkilometer i areal. Disse skyvedekkene ble skjøvet langt innover hverandre i det som i dag er Norge. Nå ligger disse skyvedekkene stablet oppå hverandre, selv om det etter hvert har skjedd erosjon som har resultert i det landskapet som nå omgir oss.

Gabbroen er en mørk, tung og grovkornet dypbergart, og er det grovkornete motstykket av dagbergarten basalt når det gjelder mineral-innehold.   Gabbroer er seige og motstandsdyktige og danner derfor høye fjell og koller, nettopp som Bitihorn og andre fjell i Jotunheimen. Se også gabbroen fra Krossbu, og selvfølgelig gabbroen fra Galdhøpiggen. Og Norge har flere fjell, se hvilken bergart noen av disse består av.

MER:
SNL: Gabbro
Wikipedia: Gabbro
SNL: Jotunheimen
SNL: Jotundekket
Wikipedia: Jotundekket
NGU: Jotundekket 
Outtt: Bitihorn

PN.0211 Gabbro, Bitihorn

2 kommentarer om “Gabbro – Bitihorn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s