Kalkstein – Hovet

Kalkstein
Kalksteinen fra Hovet kommer i fra ett gammelt og nedlagt steinbrudd som var i drift frem til slutten av 1960-tallet.  I dag ligger det ett boligområde her, og få rester vitner om den tidligere driften.

Uttaket i Porsgrunn var av en gråblå marmor som hadde handelsnavnet Hovet marmor. Den var rik på fossiler. Bygninger i Porsgrunn, som SKK-bygget, er laget med kalkstein herfra.  Men steinen er en kalkstein og ikke en marmor.  Kalkstein og marmor er begge karbonatbergarter, det vil si bergarter som i hovedsak består av kalkspat (kalsiumkarbonat: CaCO3) og i noen tilfeller det beslektede mineralet dolomitt (CaMg(CO3)2). Marmor er imidlertid mer omvandlet.

Kalkstein er en sedimentær bergart som består av rester etter kalk-utskillende organismer i havet. I Oslo-feltet finnes det rikelig med kalkstein som ble dannet i ordovicium og silur periodene, i jordas oldtid, det vil si mellom omkring 490 og 420 millioner år tilbake. Steinen fra Porsgrunn er fra silur, ca 430 millioner år gammel. Fossiler i kalksteinen viser at den er dannet blant annet fra rester etter korall-rev.

Like ved Hovet ligger Bjørntvet med sin populære Porsgrunn marmor, det vil si kalkstein. Se også samlesiden for fossiler.

MER:
NGU: Forekomstområde 805 – 305
Wikipedia: Kalkstein
SNL: Kalkstein
NGU: Kalkstein
ByggogBevar: Oslo
NRK: Marmor
Stenvennerne (pdf)

PN.0043_Hovet-marmor

3 kommentarer om “Kalkstein – Hovet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s