Granittisk gneis – Torghatten

Granittisk gneis
At Torghatten skal være en hatt som ble gjennomboret av en pil fra en forsmådd beiler er kanskje ikke helt vitenskapelig gangbart. Uansett så er det en forklaring fra gammelt av som løser to formål, for det første vil det å lage en historie som omhandler landemerker langs kysten gjøre det enklere å navigere uten dagens moderne hjelpemidler. For det andre var det en måte å forklare spesielle ting i naturen som det ikke var lett å forklare med datidens kunnskap.

Utdrag fra sagnet: «Bare Lekamøya fortsetter flukten mot sør, mens kongen i Sømnafjellene ved Brønnøysund står og iakttar den ville jakt. Sømnakongen ser den skuffede beiler legge pil til buen, men da slenger kongen sin hatt i veien og redder den vakre møya, som nå var kommet til Leka. Hatten med hull tvers gjennom falt ned ved Brønnøysund, og i det sola rant ble alt til stein.»

I dag er det mulig å forklare dette litt mer vitenskapelig, selv om det også nå diskuteres. Tidligere har man ment at hav, vær og vind var hovedansvarlig for dette, med hjelp av kjemisk forvitring i en struktur i fjellet som la til rette for «hulldannelsen». Havet sto også 100 meter høyere når istiden tok slutt slik at havet hadde alle muligheter til å komme til. Dagens teori går på at det er siste istids direkte påvirkning med plastisk isskuring i svakhetssoner i Torghatten som har vært viktigst for å lage hullet. Folieringen er nærmest vertikal, noe som gjør at veggene har en plan strukturen som virker beskyttende mot forvitring, mens taket lar seg enklere forvitre.

Selve berggrunnen i Torghatten består av foliert granittisk gneis som hører med til grunnfjellet. Dette er en prekambrisk granitt som ble omvandlet til granittisk gneis under den kaledonske fjellkjedefolding for rundt 420 millioner år siden. Det kaledonske skyvedekket som ble presset over Norge er nå erodert helt eller delvis vekk, der de hardeste bergartene dannet topper rundt om i Nordland.

TorghattenVelkjent profil på Helgelandskysten

MER:
NGU: Bergarten
VisitNorway: Torghatten
TrollfjellGeopark: Torghatten
Geo365: Torghatthullet
NGU: Pukkundersøkelser i Velfjord/Brønnøysund
Torghatten – hullet (pdf)
Leka kommune: Lekamøya (pdf)

N.0272 Granitt, Torghatten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s