Gneis – Træna

Gneis
Så er det på tide å lære ett nytt ord, rauk. Rauk er beskrivende for Træna, eller i hvert fall for Trænastaven på Sanna med sine 338 meter over havet. En rauk er nemlig en bratt frittstående steinklippe eller et fjell, ofte betegnet som et restfjell, formet av erosjon; et geologisk fenomen som kan oppstå når relativt mykere bergarter på en kyst eroderer. Resultatet kan bli en fjellformasjon med stupbratte sider på alle kanter, altså en rauk.

Berggrunnen på Sanna består hovedsakelig av rødlige granittiske gneiser. Også Husøy og Dørvær består av denne bergarten, mens de øvrige øyene som utgjør Træna domineres av ulike skifre.

Træna_2

Træna står som en isolert gruppe av fjell utenfor Helgelandskysten.  Akkurat som nærliggende Lovund og Hestemannen.  Dette er ett påfallende trekk ved strandflaten utenfor Nordlandskysten. Rauker som stikker høyt opp over den lave strandflaten selv langt ute til havs.

Ut fra kunnskapen om norsk fastlandsgeologi kunne en tenkt seg at disse fjellene er rester av en dypt erodert jevn grunnfjellsoverflate. Men seismiske data, blokkfunn og rester av omfattende forvitring viser at flere av dyprennene inne på strandflaten er erodert ut i sedimentære bergarter fra trias og jura. Disse sedimentene ble avsatt i et landskap med lite høydeforskjell som ble utsatt for rifting i sen jura og tidlig kritt. Man antar derfor at Træna er eroderte rester av den motstandsdyktige kjernen av kaledonske bergarter i forkastningsblokkene som står igjen som dramatiske fjell ute i havgapet.

TrænaVelkjent profil på Helgelandskysten

For øvrig er Træna spennende også i forhold til menneskelige historie. På Sanna ligger det nedenfor den berømmelige Kirkehelleren en rekke tufter. Mange av disse fremstår i dag som ovale senkninger i terrenget, med en lav voll rundt. Disse tuftene er rester etter sirkulære gamme-lignende hus og langhus. En av disse tuftene ble utgravd i 1937. Det viste seg da at det for 7500 år siden hadde stått en oval gamme-lignende hytte som innvendig var 6 meter lang og 4,5 meter bred her.

MER:
Geoforskning: Norskerenna og kystlandskapene
NGU: Træna (pdf)

N.0276 Gneis, Træna

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s