Granitt – Vevelstad

Porfyrisk granodioritt
«Opus for himmel og jord» er ett godt synlig kunstverk i fjellsiden på Høyholmstindan i Vevelstad kommune. Selve kunstverket er en polert sirkel som ett nedsunket relieff direkte i berget. Kunstverket er en del av mange installasjoner rundt om i Nordland, og ble utført i 1993.

Bergarten som kunstverket er laget i kalles Vevelstad granitt. Fakta er imidlertid at granitt i betegnelsen Vevelstadgranitt er en kommersiell beskrivelse relevant når det er natursteinen herfra som skal beskrives. Geologisk er det en granittisk bergart, men det rette navnet er granodioritt. Bergarten her er i tillegg porfyrisk, så den eksakte betegnelse er porfyrisk granodioritt.

En granodioritt skiller seg fra en granitt først og fremst ved et lavere innhold av kvarts, samt en annen sammensetning på feltspaten. At bergarten er porfyrisk betyr at den fører store krystaller i en mere finkornet grunnmasse. For Vevelstadgranitten består disse krystallene (fenokrystaller) av 1 – 3 cm store plagioklas feltspat. Vevelstadgranitten er en forholdsvis hvit bergart med innslag av i biotitt og kvarts, Hoved-mineralene er plagioklas feltspat (60%), biotitt (20%), kvarts (15%) og resten består av andre mineraler som hornblende og epidot.

Hele Vevelstad ligger innenfor den kaledonske fjellkjedefoldingen, og granodioritten tilhører noe som geologer kaller Andalshattgranitten som strekker seg fra Andalsvågen til Vistnes i Vevelstad kommune. Granodioritten er en magmatisk bergart (dypbergart) som ble dannet i en periode i jordens oldtid, kalt ordovicium. Denne perioden begynte for 488 millioner år siden og sluttet for 443 millioner år siden. Berggrunnen er preget av strøkretning sørvest-nordøst. Granodioritten har også en markert mineralorientering som defineres av retning på fenokrystallene og orientering av biotitten. Denne orienteringen medfører også at granodioritten får ulikt utseende avhengig av hvilken retning den sages; vinkelrett kommer den svakt båndete, porfyriske teksturen fram, mens parallellsnitt gir et mer utflytende utseende.

Granodioritten har blitt gjenstand for mange undersøkelser for bruk som naturstein, og undersøkelsene er positive til dette. Noe bruk har det da også vært, blant annet til et større krigsminnesmerke i Mosjøen, til gulv i kommunehuset på Vevelstad, til rådhuset i Narvik og også på Norges Geologiske Undersøkelse i Trondheim. I tillegg til lokal bruk som til moloen ved småbåthavna i Forvik.

MER:
NGU: Forekomsten
NGU: Provins Vevelstadgranitten
TrollfjellGeopark: Vevelstad granitt
SNL: Vevelstad
NGU: Natursteinundersøkelser, kysten av Sør-Helgeland (91-004)
NGU: Naturstein i Nordland: Sydlige Helgeland (94-055)
Bergvesenet: Innledende undersøkelser av Vevelstadgranitten (pdf)
Skulpturlandskap i Nordland: Opus for Himmel og jord
GeoCach

N.0273 Velvelstadgranitt, Forvik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s