Thulitt – Mjønes

Thulitt – Mjønes
Thulitt er ett mineral som ofte refereres til som Norges nasjonalstein. De kanskje mest kjente forekomstene ligger i Lom i Oppland og Leksvik i Trøndelag, så stor var derfor oppmerksomheten rundt det nye funnet ved Mjønes. I forbindelse med utbedring av veien til Hitra ble det under byggingen av en ny tunnel gjort et spennende funn. Da de siste femti meterne av Mjønes-tunnelen skulle sprenges ut på fylkesvei 714 mellom Snillfjord og Hitra dukket Thulitten opp. Ulempen med funnet i forbindelse med veibygging er selvfølgelig at lokasjonen er i en tunell og således nå borte for de som er interessert i å ta med seg fine Thulitter.  I tillegg er utsprengt masse bruk til oppretting av veien. Men blant annet en åpen dag for interesserte førte til at noe av Thulitten ble «reddet» av samlere og andre nysgjerrige.

Forøvrig ligger typelokaliteten for Thulitt mellom gårdene Kleppen og Øvstebø i Sauland, Hjartdal, Telemark, der den ble oppdaget for over 200 år siden. Thulitt finnes forøvrig litt rundt om i landet.

Siden dette er Norges nasjonalstein bør selvfølgelig alle kunne den kjemiske formelen for thulitt: {Ca2}{Al,Mn3+3}(Si2O7)(SiO4)O(OH).

MER:
NRK: Uventet funn av rosa stein får hobbygeologer til å juble
Hitra-Frøya: Har opplevd stor interesse for den rosa steinen.
Mindat.org: Thulite
NGU: Thulitt
SNL: Thulitt
Geo365: Thulitt – fordi den er så vakker

PN.0237 Thulitt, Mjønes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s