Tidevannsbreksje – Kremmerodden

Tidevannsbreksje
I en svunnen tid, for over 650 millioner år siden, jobbet tidevannet og bølger med kalkslam.  Kalkslammet det er snakk om her kom fra alger som skilte ut kalk fra sjøvannet. Tynne kalk-lag ble brutt opp, kittet i sammen og brutt opp igjen. Flere av bruddstykkene, de lengste opptil 50 cm, har blitt bøyd mens de ble brutt opp og avsatt på nytt. Dette viser at kalkslammet var delvis herdet til en fast bergart, så dette har nok gått over lang tid. Til slutt har dette herdet til en sedimentær bergart, og til det vi i dag kjenner som tidevannsbreksje eller kalk-breksje. Nord på Kremmerodden på Biri kan vi finne en slik breksje, Kremmeroddbreksjen. Denne breksjen ligger i noe som geologisk kalles Biri-formasjonen. Biri-formasjonen i seg selv ble dannet for mellom 680-650 millioner år siden, og er en del av Hedmarkgruppen. Og da var det sjøvann ved det som i dag er Biri, bort sett i fra at Biri da ikke lå i innlandet. Biri lå nemlig ved Møre-kysten, før den kaledonske fjellkjedefoldingen skjøv hele Hedemarksbassenget til dagens posisjon.

Bilister haster i dag forbi Kremmerodden på E6 uten å tenke på det som fant sted i urtiden. De mest observante eller geologisk interesserte legger kanskje merke til en litt annerledes veiskjæring ett kort stykke idet de farer forbi. Men det er stor interesse for denne typen kalk-breksjer i det internasjonale forskningsmiljøet. Kremmerodden er av den grunn en lokalitet av internasjonal betydning, ikke minst fordi den er så lett tilgjengelig. Området er så spesielt at det også er blitt fredet.

Men Kremmerodden, opprinnelig Kræmerstuen, er også lokalt, kulturhistorisk, interessant som Biris første faste handelssted allerede i 1754. Landhandleren ble avsluttet omkring 1890 utkonkurrert av Biri. Ruiner her på Kremmerodden er fortsatt synlige, og stedet ble i forbindelse med kulturminneåret valgt til Gjøviks kulturminne for 1997.

MER:
Biriformasjonen
Hedmarkgruppen
NGU: Biriformasjonen
NGU: Hedmarkgruppen
Geofunn: Kremmerodden
Forskrift om fredning for Kremmerodden naturminne
Lokalhistorie: Kremmerodden
Bygdeboka: Biri

N.0258 Tidevannsbreksje, Kremmerodden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s