Marmor – Bindal

Marmor 
Noen bergarter har ett spennende utseende med sitt eget særpreg. Dersom det i tillegg er praktisk mulig med uttak av steinen blir den naturlig vurdert som naturstein. Banker, hotell og andre bygg blir gjerne utsmykket med stein som har moteriktig utseende, gir eksklusivt inntrykk og er tilgjengelig både på pris og i mengde.

Med Bindal-marmor var alle faktorer til stede.

Dette førte til at den ble brukt bland annet til gulvfliser i Hotell Continental i Oslo. Går man inn i hotellet og ser på trappen opp til annen etasje vil man enkelt legge merke til den. I tillegg ble marmoren benyttet i og på bygg både i inn og utland, inkludert på gulvet i Oslo Sentralbanestasjon. Steinen ble oppdaget allerede i 1896, men uttak som naturstein varte i rundt tretti år fra 1961, med topp på 1980-tallet.

Marmoren har nemlig ett særegent utseende, mønstret i jordfarger i dyp grønn, blått, brunt og også hvitt. En særegen ting med Bindals-marmoren er at den vil ha forskjellig mønster avhengig av hvilken vei den skjæres. Enten vil den ha ett rolig mønster med myke overganger, eller ett mer urolig mønster. Avhengig av skjæreretning kalles den henholdsvis Sandra og Tundra. Sandra er varianten som sages langs lagningene i bruddet, og Tundra når det sages i vinkel på lagningen. Ikke så kjent er varianten Anna som fremsto når de sagde skrått i forhold til lagningene. I tillegg til vinklene på hvordan flisene skjæres er marmoren kartlagt i tre forskjellige typer; en lys type, en mørk type og en med et grønnlig fargeskjær.

For 470 millioner år siden ble kalkstein avsatt som ett konglomerat av småstein og grus på ett landskap bestående av jern og magnesium-rike bergarter. Mineralene i disse bergartene påvirket kalkavsetningene og ga grunnlag for den grønnlige farger. Etter hvert ble konglomeratet påvirket og omdannet til marmoren med de strukturer og farger som gjør Bindal-marmoren sitt særpreg.

Litt mer beskrivelse fritt etter NGU: «Marmoren fra Bindal består av hovedmineralene kalkspatt og pyroksen, og er en sterkt deformert konglomeratisk kalksilikatmarmor. Strukturen er også i tillegg lett foldet som er gjennomsatt av et nettverk med årer og linser av kalkspatt.»

Bindal ligger på Helgelandskysten, i ett spennende område med flere flotte marmorforekomster.

Helgeland
Figur fra NGU

Se også samlesiden for marmor med enda flere typer marmor fra Norge.

MER:
NGU: Forekomsten
NGU: Naturstein i Nordland: Sydlige Helgeland (pdf)
NGU: Sandvik marmorforekomst, Bindal, Nordland 
Trollfjell Geologipark: Sandvika steinbrudd
NGU: Marmor (pdf)
Årbok for Helgeland: 2000

N.0265 Bindalsmarmor

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s