Gneis – Åndalsnes

Gneis – Isfjorden
Gneis er en viktig bidragsyter til utbyggingen av Norge.  Den er ett viktig ressursgrunnlag blant annet som pukk. Og omkring 2 km øst for Åndalsnes ligger nettopp et slikt pukkverk på gneis, Isfjorden steinbrudd. Bruddet ligger mellom den gamle og den nye riksvegen og består hovedsakelig av en båndet gneis som hovedsakelig benyttes til veiformål. Kuben på bildet er av den mer fargerike varianten i bruddet som ellers er mest i grått.

Lokalt er det behov for stein til mange formål, der veibygging og forskjellige avretninger er blant de største bruksområdene til pukken. I og med Norge består av berggrunn «over alt» er det også naturlig at det finnes pukkverk nærmest «over alt», så som her ved Åndalsnes. Pukkverkene rundt omkring er enten i fast drift eller kun i bruk ved behov. Alle bergarter har forskjellige egenskaper som er med på å bestemme hva slags formål de passe til, og er verdier utarbeides for å sikre at de passer til formålet. Vanlige verdier som oppgis er Densitet (for tetthet), Kulemølle (motstandsevne mot piggdekkslitasje) og Los Angeles (motstandsevne mot nedknusing).

Eksempel på hvordan verdiene presenteres for de som trenger å vite slikt ser vi her, med verdiene på gneisen fra denne lokasjonen:
Densitet: 2.72
Los Angeles(LA-verdi): 21.0
Kulemølle: 14.2

MER:
NGU: Isfjorden steinbrudd
NGU: Gneis
NGU: Mekaniske tester
Statens Vegvesen: Møllemetoden (pdf)
Statens Vegvesen: Densitet (pdf)
Statens Vegvesen: Los Angeles-metoden (pdf)
NGU: Los Angeles-verdi

PN.0241 Gneis, Åndalsnes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s