Larvikitt – Bergan

Bergan-larvikitt
Larvikitten er nok den mest gjenkjennbare norske bergarten man finner i utlandet når man tusler rundt i byer, der Blue Pearl er den dominerende. Men det finnes minst 14 typer, fra lys grå til mørk blå (og rød med Tønsbergitten).

En av disse variantene – og en stein som ble benyttet mye tidligere er, Bergan varianten. Dette er en mørk larvikitt type som nå har blitt noe mindre kjent, men som har lange tradisjoner i markedet både innenlands og utenlands. Bergan-typen forekommer lengst øst blant de kommersielle larvikitt-typene og strekker seg nordøstgående mellom Skisaker ved Viksfjorden og Sperrvik ved Sandefjordsfjorden. Bergan-forekomsten ligger sentralt i sonen og det er her de største uttakene har foregått, fra bruddet ved Bergan. Dette har vært i drift siden 1930-årene, med både kortere og lengre opphold underveis.

Bergantypens egenfarge/bunnfarge er mørk grå med et lite brunskjær. Typen er mindre grovkornet enn normalt for larvikittene, med feltspatkrystaller som sjelden er over 2 cm.

Se for øvrig også Blue Pearl, Emerald Pearl, Tønsbergitt fra Tanarød, Bolærne og Vestskogen.

MER:
NGU: Forekomst 641
NGU: Forekomst 709 – 641
Geo365: Larvikitt

N.0236 Larvikitt, Bergan

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s