Sagvanditt – Balsfjorden

Sagvanditt
De fleste fylker har valgt en fylkesstein som har hatt en betydning som bygningsstein, med noen få unntak.  Et av fylkene som har valgt annerledes er Troms.  Dersom man snakker med «lekfolk» om bergarter, eller stein som det da heter, og nevner skifer, granitt eller kleberstein er de fleste med.  Dersom Sagvanditt dras opp av hatten vil man kunne oppleve at også geologer ikke er helt med.

Så hva i alle dager er da egentlig Sagvanditt….?  Tydeligvis ikke en stein (eh..bergart) som benyttes som naturstein…Naturhistorisk museum skriver: «Sagvanditt er lokalnavn for en bergart med uvanlig sammensetning, hovedsakelig ortopyroksen og magnesitt. Den er opprinnelig en dypbergart dannet ved størkning fra steinsmelte dypt under jordoverflaten, men har også trekk som tyder på at den er sterkt omdannet (metamorf).»

Av dette er lokalnavn det letteste å ta tak i.  Det kommer fra Sagelvvatnet ved Balsfjorden i Troms.  Her tok tromsøværingen Karl Pettersen i 1883 ut prøver på en merkelig bergart. Dette sendte han til den tyske geologen Rosenbusch. De definerte så Sagvanditten som egen bergart. Karl Pettersen var for øvrig en spennende geolog med flere jern i ilden, blant annet polarforsker og grunnlegger av Tromsø museum, men det er en annen historie.

Så var det dannelsen.  En teori går på at Sagvanditten har blitt utsatt for CO2 som fluid.  Dette har trengt inn i den opprinnelige bergarten som må ha vært rik på olivin.  Olivin har blitt påvirket og dannet enstatitt (mineral i pyroksengruppen) og magnesitt.  Og «vips» så har Sagvanditten oppstått.  Dette antar man at har skjedd for rundt 480 millioner år siden.

Med bergarter lærer man også en del ved å se på omkringliggende bergarter.  Og kvarts-glimmerskiferen som sagvanditt-forekomstene ligger i, hører til en vidstrakt og deformert skive av jordskorpen som har fått navnet Heidekket. Dette er skjøvet langveis fra sammen med andre skyvedekker under den kaledonske fjellkjededannelsen. Under den voldsomme, men for oss saktegående kollisjonen som dannet fjellkjeden, ble deler av havbunnen revet opp og presset inn i omdannede havbunnssedimenter.

Uansett, det er mer å lære om denne bergarten, og Troms fylke har fått en spennende bergart som fylkesstein. Og jeg en spennende kube i samlingen, selv om jeg må innrømme at dette ble den første fra Troms…og den hadde ikke vært her om jeg ikke hadde fått utrolig god hjelp fra Matthias Forwick ved Universitetet i Tromsø, som jeg skylder en stor takk.

MER:
Naturhistorisk museum – fylkesstein
Universitetet i Tromsø: Sagvanditt
Norges Geologisk Tidsskrift: Barth
NGU: Heidekket

N.0230_Sagvanditt Troms

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s