Fluoritt – Bekke

Fluoritt
Fluoritt er ett vanlig og spennende mineral. Fluoritten opptrer i alle mulige farger, oftest fiolett som her. I mange tilfeller viser mineralet fluorescens, dvs. det utsender synlig lys av forskjellig farge ved bestråling med ultrafiolett lys. Også fosforescens kan forekomme, slik at lysutsendelsen fortsetter i kortere eller lengre tid etter at bestrålingen er opphørt. En annen interessant egenskap ved enkelte fluoritter er termoluminescens, dvs. lysutsendelse ved svak oppvarming. Kjemisk er det et kalsiumfluorid, CaF2.

Fluoritt benyttes innenfor en rekke felt, alt i fra smelteindustrien, emalje- og glassindustrien og til fremstilling av kjemikalier. Feilfrie krystaller brukes til optiske formål. Fluoritt er også kjent som flusspat.

Denne fluoritten sitter på en kalkstein fra ett brudd i Vestfold.

MER:
SNL: Fluoritt 

N.0185 Fluoritt, Bekke

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s