Barents red – Nyelv

Barents red
Barents red er en migmatittisk gneis av senarkeisk alder og er ca 2,7-2,9 milliarder år gammel. Det gjør denne til en av de eldste bergartene vi har her i landet. Den er markert med «flammet» og båndet struktur (vekslende røde, feltspatrike og mørke grå, glimmer-rike bånd). Normalt er fargen rødlig til rosa, men partier med dominerende grå gneis finnes sporadisk, som i dette eksempelet.

Bergarten har vært produsert som naturstein under navnet Barents Red. Det er fremdeles store reserver igjen av denne. Lenger ut i Varangerfjorden finnes en annen gneis som også har blitt brukt til naturstein produksjon, Barent blue.

MER:
NGU: Forekomstområde 2027 – 603
Geo365: Gneis

N.0186 Barents red, Nyelv

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s