Rauhaugitt – Ulefoss

Rauhaugitt
Rauhaugitt er en av karbonatitt bergartene i fra Fensfeltet. I våre dager en den spennende da den blant annet inneholder thorium. Rauhaugitt er en benevnelse som ble brukt av Waldemar C. Brøgger. Etter hvert viste det seg at Brøgger hadde brukt navnet på to ulike bergarter og navnet brukes ikke lenger globalt. Nå brukes heller dolomitt karbonatitt, som har et stort innhold av dolomitt, et kalkmineral som inneholder litt magnesium. En mer jernrik «rauhaugitt» kalles ankeritt-karbonatitt.

MER:
NGU: Fen
Geoparken: Fensfeltet
Forskning.no: Thorium fra Telemark
Skiensvassdraget.no: Brøgger

N.0176 Rauhaugitt, Ulefoss

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s