Rødberg – Ulefoss

Rødberg
Rødberg er en rødbrun bergart som blant annet finnes i veiskjæringen ved Fen jerngruver. Denne bergarten ble dannet ved at andre fenbergarter, gjerne de såkalte ankeritt-karbonatittene, ble omdannet av det varme vannet. Rødberg inneholder mye av jernmineralet hematitt, og det er dette som gir den røde fargen. I enkelte soner kunne rødberget inneholde så godt som bare hematitt, og det var slike jernrike soner det ble tatt ut jernmalm fra.

Oppdagelsen i 1652 av jernmalm på Fen ved Norsjø, 2,5 km fra Ulefoss, var foranledningen til opprettelsen av Ulefos Jernværk som ble grunnlagt 8. august 1657. Ulefoss hadde de nødvendige forutsetninger, nemlig vannfall og god tilgang på trekull i de omkringliggende områdene.

MER:
Geoparken om Fenfeltet  (nedlasting av PDF)
NGU: Fen
Geoparken: Fensfeltet
Skiensvassdraget.no: Brøgger
Ulefos

N.0178 Rødberg, Ulefoss

En kommentar om “Rødberg – Ulefoss

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s