Dolomitt karbonatitt – Ulefoss

Dolomitt karbonatitt
Dolomitt karbonatitten er i fra Fensfeltet og en av flere karbonatitt bergarter, først beskrevet her på Fensfeltet av den norske geologen Waldemar C. Brøgger. Som navnet tilsier inneholder denne bergarten mye av mineralet dolomitt, som igjen inneholder magnesium. Noen andre bergarter fra Fensfeltet er Søvitt, Rauhaugitt, Rødberg, Ankerittkarbonatitt, Damtjernitt, Hollaitt og Fenitt. Se også fellesiden for Fensfeltet.

Fensfeltet i seg selv er spennende nok så alle burde ha ett forhold til , om så bare litt.  Fensfeltet har gitt grobunn for en av Europas lengstlevende industriselskap i Ulefoss Jernverk, det var det feltet der karbonatitter ble første gang beskrevet (karbonatitter er en samlebetegnelse på magmatiske bergarter som inneholder mer enn 50% karbonatmineraler). Prosessen for fenittisering ble også beskrevet her, og i nyere tid er det flere mineraler som kan utvinnes fra feltet, og også grunnstoffet Thorium.

Fensfeltet_Kart

MER:
Geo365: Vulkanrør ble ressurs
NGU: Fen
Geoparken: Fensfeltet
Forskning.no: Thorium fra Telemark
Skiensvassdraget.no: Brøgger
Ulefos

N.0175 Dolomitt karbonatitt, Ulefoss

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s