Pegmatitt – Moss

Granitt pegmatitt
Pegmatitt er en fellesbetegnelse for en meget grovkornet granittisk dyp- eller gangbergart. Den består ofte av mineralene alkalifeltspat, plagioklas, kvarts og glimmer. Den kan inneholde mineralindivider med størrelse opp til flere meter, og større forekomster ble ofte utnyttet til bergverksindustri.

Generelt sett kan man dele inn pegmatitter i to hovedtyper, granittpegmatitter og nefelinsyenitt-pegmatitter, som foruten forskjeller i hovedmineralogi også skiller seg med hensyn til innholdet av sjeldne mineraler.

Denne bergarten er en granitt-pegmatitter. Granitt-pegmatitter har stor økonomisk betydning for utvinning av feltspat, kvarts og glimmer. Dessuten er beryll og litiummineraler (lepidolitt, spodumen, petalitt, amblygonitt) viktige produkter i noen forekomster. Som biprodukt får man enkelte steder en rekke sjeldne mineraler som allanitt, euxenitt, samarskitt, gadolinitt, fergusonitt, columbitt, monazitt, xenotim, thoritt og uraninitt. Flere smykkestener stammer fra granitt-pegmatitter (beryll, topas, krysoberyll, turmalin, kvarts, amazonitt, solstein). Granitt-pegmatitter er meget utbredt i Norge sørlig i Østfold og Sørlandskysten.

MER:
SNL: Pegmatitt

N.0159 Pegmatitt, Moss

En kommentar om “Pegmatitt – Moss

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s