Meta-Anortositt – Fyre

Meta-Anortositt
En anortositt er en dypbergart som domineres av mineralet plagioklas (normal 75-95%). En meta-anortositt er en anortositt som er påvirket og har en polymetamorf karakter. Generelt benytter man betegnelsen «meta» foran ett bergartsnavn for å vise at den er delvis påvirket.

Denne hvite anortositten er i fra Fyre (Fyrde gård) som ligger i utkanten av et større anortositt område i Indre Sogn. Anortositten ligger i det såkalte Jotundekkets øvre flate og danner mange steder fjellmassiver og topper som er ekstra fremtredende grunnet mangel på vegetasjon. I og med anortositt er meget fattig på fosfor danner den dårlig forhold for vegetasjon.  Som en del av Jotundekket er anortositten av prekambrisk opprinnelse (omkring 1500 mill år), og den ble skjøvet på plass under den kaledonske fjellkjededannelse (for omkring 400 mill. år siden). Anortositten har derved en skyvegrense til de underliggende «mangerittiske» gneiser.  Jo nærmere anortositten er denne grensen, jo mer har den blitt påvirket.

Fyre
Figur fra NGU, rapport 95.023

Se også Anortositt fra Hellvik og Hylland.

MER:
NGU: Forekomsten
NGU: Anortositt som naturstein rundt Fyrde
NGU: Anortositt
Wikipedia: Plagioklas
SNL: Anortositt
Wikipedia: Anortositt
Geo365: Anortositt

N.0171 Meta-Anorthositt, Fyre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s