Epidot – Kolbu

Epidot – Kolbu
Epidot er nok best kjent som et grønt mineral. Men epidot brukes på to forskjellige måter i mineralogi. 1) «Epidot-gruppen» som benyttes på en gruppe silikatmineraler som har felles strukturelle og sammensetnings karakteristikk; og 2) «Epidot» som er det vanligste mineral i Epidot-gruppen. Epidot er også ansett som ett bergart-dannende mineral.

Som alt i vitenskapen skal ting plasseres i grupper. Når det gjelder mineralet epidot er dette ett silikatmineral (inneholder SiO4). Formelen til epidot er {Ca2}{Al2Fe3+}(Si2O7)(SiO4)O(OH). Epidot varierer vanligvis mellom gulgrønn og pistasjgrå i farge. Faktisk ble epidot tidligere kalt pistacite etter pistasj på grunn av grønnfargen.

Når det gjelder Epidot-gruppen er kjennetegn for medlemmer her at de har en krystallstruktur bestående av isolerte og parvise silikat tetraeder, og deler den kjemiske formelen som epidot.  Varianter med jern, mangan og andre stoffer blir da til de andre mineralene i denne gruppen.  For eksempel zoisitt.

Epidot finnes vanligvis i regionalt metamorfe bergarter av lav til moderat karakter. I disse bergarter er epidot ofte forbundet med amfiboler, feltspat, kvarts og kloritt. Det forekommer som erstatning av andre mineralkorn som har blitt forandret av metamorfisme. Det finnes ofte i tynne årer som kutter gneis og granitt. Epidot finnes også i massiv form og som krystaller i marmor og skifer som ble dannet eller endret gjennom kontaktmetamorfisme. Som et bergartsdannende mineral opptrer epidot i typisk to bergarter som inneholder betydelige mengder av epidot.  Den ene er epidositt som er en metamorf bergart som hovedsakelig består av epidot, kvarts og andre sekundære mineraler. Den andre bergarten er unakitt som er en metamorf granitt bestående av epidot, kvarts og alkalifeltspat. Det er få steder disse finnes, men på disse stedene kan det være betydelige mengder av bergarten.

Kuriosa: Thulitt, vår egen «nasjonalstein», er en massiv mangan-holdig variant av mineralet zoisitt, og da tilhørende epidot-gruppen.

MER:
Wikipedia: Epidote
Sandatlas: Epidote
Mindat.org: Epidote
Geology.com: Epidote
NTNU: «Epidottiseringsprosess»
Wikipedia: Tetraeder
UiT: Epidot

PN.0172_Epidot, Kolbu

En kommentar om “Epidot – Kolbu

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s