Fenitt – Ulefoss

Fenitt
Fenitt har fått sitt navn etter Fen i Telemark og er en syenittisk gneis som er oppstått ved at alkaliske løsninger har omdannet en opprinnelig granittisk gneis i nærheten av et karbonatitt-kompleks. Prosessen kalles fenittisering og er en form for metasomatose. Fenitt kalles også da en metasomatisk bergart.

Historien om Fensfeltet er historien om en kalksteinsvulkan som oppsto for 580 millioner år siden. Området rundt Fen var på denne tiden et nedslitt slettelandskap. Over tid trengte havet seg inn over slettelandskapet samtidig som det fantes varme strømmer rett under jordskorpen. Dette resulterte i at jordskorpa ble brukket opp og smeltet, og med det var Fenvulkanen skapt. På overflaten i dag finner vi bare tilførselssystemet til det som en gang var vulkanen. Dette er de yngste dyp- og gangbergartene i det norske grunnfjellet.

Feltet be første gang beskrevet av den kjente professoren C. W. Brøgger.  Han beskrev forekomsten i 1921 og mange av bergartene var ukjente for vitenskapen, og de fikk navn etter gårdene i distriktet. Viktigst er karbonatittene søvitt og rauhaugitt som består overveiende av henholdsvis kalkspat og jernholdig dolomitt. Disse inneholder metallet niob som ble utvunnet ved gruvedrift i periden 1953-1963. Fensfeltet i Telemark er således verdens typelokalitet for karbonatitter, dvs kalkstein dannet ved vulkanisme.

I motsetning til de vanlige magmatiske bergartene som består av silikater er bergartene i Fensfeltet magmatiske bergarter som består av karbonat, derav karbonatitter.

MER:
SNL: Fenitt 
Skiensvassdraget.no: Brøgger

N.0146 Fenitt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s