Søvitt – Ulefoss

Søvitt
Søvitt er en magmatisk bergart som består av kalkspat og mineraler (blant annet grunnstoffet niob). Forekomster av søvitt er funnet ved gårdene Søve og Tufte i Fensfeltet på Ulefoss i Telemark. Søvitt er en hvit, marmorlignende, magmatittisk kalkstein.

Historien om Fensfeltet er historien om en kalksteinsvulkan som oppsto for 580 millioner år siden. Området rundt Fen var på denne tiden et nedslitt slettelandskap. Over tid trengte havet seg inn over slettelandskapet samtidig som det fantes varme strømmer rett under jordskorpen. Dette resulterte i at jordskorpa ble brukket opp og smeltet, og med det var Fenvulkanen skapt. På overflaten i dag finner vi bare tilførselssystemet til det som en gang var vulkanen. Dette er de yngste dyp- og gangbergartene i det norske grunnfjellet.

Feltet be første gang beskrevet av den kjente professoren W. C. Brøgger. Han beskrev forekomsten i 1921 og mange av bergartene var ukjente for vitenskapen, og de fikk navn etter gårdene i distriktet. Viktigst er karbonatittene søvitt og rauhaugitt som består overveiende av henholdsvis kalkspat og jernholdig dolomitt. Disse inneholder metallet niob som ble utvunnet ved gruvedrift i perioden 1953-1963. Fensfeltet i Telemark er således verdens typelokalitet for karbonatitter, dvs. kalkstein dannet ved vulkanisme.

I motsetning til de vanlige magmatiske bergartene som består av silikater er bergartene i Fensfeltet magmatiske bergarter som består av karbonat, derav karbonatitter.

MER:
SNL: Søvitt
Wikipedia: Søvitt
Geoparken: Fensfeltet

N.0145 Søvitt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s