Granittisk gneis – Lindesnes

Granittisk gneis
Lindesnes ligger som det sydligste fastlands  punktet i Norge. Lindesnes er en del av det sør-norske grunnfjellsområdet. Rundt fyret på Lindesnes ligger en båndet granittisk gneis.

Kuriosa: Lindesnes fyr er Norges eldste fyr beliggende tilnærmet helt på sydspissen av Lindesnes-halvøya i Lindesnes kommune. 27. februar 1656 ble Norges første fyrlys tent her. Dette ble slukket høsten samme år, som følge av klager på dårlig lys. Men man regner likevel at fyret ble grunnlagt i 1656. Det var ingen tilfeldighet at nettopp Lindesnes ble stedet der det første fyr i Norge ble tent. Helt siden middelalderen har Lindesnes, eller Neset, som man kalte stedet, vært en av de viktigste landkjenningene for de seilende mellom Nordsjøen og Østersjøen.

Kuriosa: Fra litt over kl 09.00 den 21. juni 2007, da Spangereidkanalen var ferdig gravd ut, ble neset omdefinert fra en halvøy til en øy av Statens kartverk. Norges sydligste punkt på fastlandet ble nå Odden på nordsiden av Skjernøysund i Mandal kommune, ca. 4 km sørøst for Mandal by (58°00’12,599″N 07°30’47,689″Ø). Men i februar 2008 revurderte Statens kartverk sin første beslutning og omgjorde denne, slik at Lindesnes fortsatt er å regne for Norges sørligste punkt på fastlandet.

MER:
Wikipedia: Lindesnes
SNL: Lindesnes
SNL: Vest-Agder
NGU: Gneis
NGU: Granitt
Geo365: Gneis

pn-0165-granittisk-gneis-lindesnes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s